torsdag 23 augusti 2018

Linolja timmervägg

Kokt linolja kan självantända i torra, porösa material som tex trassel, trasor, mossa, sågspån och damm. Linoljan torkar genom oxidation och avger värme i den.


Vi har tagit fram timmerväggar och de är fina men det finns lite tidningspapper på. Efteråt fick den torka och senare behandlade vi den med linolja och. Idag luktade det linolja i hela huset när vi kom hem. Pappa har varit här och fixat till timmerväggen i det som kommer att bli vårt sovrum.


För att få en linolja som tränger in i träet men ändå tillräckligt mycket stannar kvar, tänkte jag att man blandar med terpentin och stryker hellre. Tyvär är jag ej så väldigt bra på ytbehandling av timmerväggar, men en lasyr som du har tänkt dej är säkert bra,men vi. Linolja är en billig, gammal och väl beprövad ytbehandling för trä.


Linolja timmervägg

För bästa resultat kan man gärna värma upp linoljan innan påstrykning. Allt om timmerhus och dess underbara värld. Timmerhus som kan överleva mer än tre generationer.


Linolja timmervägg

Linolja Linolja framställs av linfrö vilka pressas antingen uppvärmt eller kallt, därav varm- eller kallpressad linolja. En kallpressad olja är ljus och ren. Storleken på oljemolekylen. Rå linolja torkar långsamt och är inte filmbildande, kokt linolja torkar och kan användas som ytskikt, dvs den är.


Linolja timmervägg

På köksväggen så ser det ut som en psykopat som hatar timmerväggar gått lös. Det är ingen timmerväggspsykopat. Traditionellt finns det flera olika alternativ för ytbehandling av en timmervägg.


Jag hade tänk måla en invändig timmervägg i vårt gamla skafferi med linoljefärg. Om man önskar påskynda härdningsprocessen så kan man tillsätta upp till tre procent Xerotin. En kokt linolja härdar då på ungefär 1-dygn. Den vackra äggoljetemperan har fått en renässans tack vare av sitt miljövänliga innehåll.


Köp färdig eller blanda till din egen drömkulör. Här är linolja bindemedlet. Innehåller till största delen linfröolja, men ofta även zinkoxid och titandioxid.


Ovolin tillverkar sin äggoljetempera på ekologiska ägg och lokalproducerad linolja. Utöver det består färgen av pigment och vatten. Underbart vacker orörd timmervägg vi fann.


Inlägg om måla timmervägg ute skrivna av Torp 1. Nu börjar jag tänka på nästa steg. Färg på knutar och vindskivor. Välkomna att besöka vår välfyllda butik i Vederslöv! Eller enligt överenskommelse.


Järnvitriol (järnsulfat) används ibland som ytbehandling för att få ett intryck av en grånad träyta, så att fasaden ser väderpåverkad ut vilket. Linoljefärg: Består av linolja och pigment. Frilagd timmervägg som är slipad och behandlad med linolja, i övrigt är väggarna målade i vitt. Vår linoljefärg består av en kallpressad kokt linolja och äkta färgpigment.


Vindpiskade grånade eller släta med linolja ? Raka eller kilformade, Känslan av en gammal timmervägg ! Några hade pratat om linolja och vanlig bets kändes för riskabelt med tanke på att man kunde få nyansskillnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.