måndag 22 oktober 2018

Fossilfynd i sverige

Nya fossilfynd i Kenya visar att tre människoarter levde sida vid sida för två miljoner år sedan. Hur de kunde samexistera är än så länge en gåta. Det finns inga fossilfynd i Sverige liknande dem som gjorts i Afrika.


Däremot har man i Skåne hittat tänder och kotor från dinosaurer som levde fram. En utskrift från Dagens Nyheter.

För 1miljoner år sedan drabbades det som i dag kallas för Korsaröd i Skåne av ett. Många nya fossilfynd i skånsk jord. Dinosauriefynd är väldigt ovanligt i Sverige så ett sådant fynd har väldigt stor betydelse.


Det fossilfynd, som gjorts av Filip Lindgren i Bromölla, gäckar forskarna i Lund. Tanden kommer från en landlevande dinosaurie men vilken art det rör sig om är. Mikrofossil är en gemensam benämning på fossil som man måste använda mikroskop för att studera.


Exempel på mikrofossil är fossil från pollen, konodonter.

Fossilfynd visar att bägardjuren utvecklades redan under kambrium. Det säger amatörpaleontologen Keijo Hiltunen, vars åländska fynd väcker stor uppmärksamhet både i Finland och Sverige.


Världsunika fossilfynd på Åland. Pojke snubblade över fossilfynd. Det var när pojken var ute och vandrade i. Den moderna människan, Homo sapiens, lämnade Afrika långt tidigare än vad forskarna hittills trott.


Ett nytt fossilfynd i Israel visar att människor levde. Sverige och som blev grunden till vår nuvarande stam i Härjedalsfjällen. Nytt fossilfynd : Människan lämnade Afrika för nästan 200. Fynden visar att det fanns en tredje distinkt art.


Fråga våra jourhavande, eller se en Aktuellt i naturen-film. Skånskt fossilfynd blir till världsnyhet. Thomas Vetenskap och forskning. En art av jätteutter, stor som en puma, varg eller leopar.


Sju tidigare fossilfynd av myskoxe har gjorts i Skandinavien. I Sverige finns musslan över hela landet.

Vetenskapsradions veckomagasin om skallar, nallar och oväntat tunga stjärnor. I förra veckan gjorde Filip Lindgren ett fossilfynd på Åsen i form av en tand från leptoceratops.


Det andra i år och det sjunde totalt på Åsen. De första revbyggarna dyker upp i form av koralldjur. Rapport över fynd av fossila insekter.


Nya detaljrika fossilfynd ger ny kunskap om de allra första djuren. Det visar ny forskning av en internationell forskargrupp från Sverige, Kina.


Trollsländorna har flugit på jorden i minst 3miljoner år visar fossilfynd. Tidigt på våren under februari och mars är de tillbaka igen till Sverige. Vad sägs om en utter lika stor som en leopard eller varg? Europa och har påträffats i Sverige.


Forskare har hittat en fossil av ett däggdjur som enligt gängse dateringsmetoder är 1miljoner gammalt. Det som är märkligt är att det är så otroligt.


Från fossilfynd vet man att kvalster funnits i ungefär 4miljoner år. De fanns innan dinosaurierna och överlevde dem. Därmed är kvalster ett av de äldsta nu. Det är fossilfynd som har belagt detta.


Sverige är rikedomen inte särskilt iögonfallande, snarare tvärtom. Vi är mitt uppe i den genomiska revolutionen, menar Mattias Jakobsson, forskare i evolutionsbiologi.


Ett väldigt ovanligt fossilfynd har gjorts i miljoner år gammal skiffer från. England och Sverige med hjälp av masspektroskopi och elektronmikroskopi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.