tisdag 16 oktober 2018

Murar i europa

Jämför priser och läs omdömen. Den mur som Donald Trump vill bygga mot Mexiko är än så länge bara snack. I Europa däremot byggs det för fullt. Här har vart fjärde land tagit till.


BRYSSEL I Tyskland och runtom i Europa firar man denna helg att Berlinmuren varit rasera borta och aldrig saknad i hela år – ett år längre än.

Världen gick i ett lyckorus efter Berlinmurens fall för år sedan. Friheten hade segrat och Europa återförenats. Sedan dess har nya murar rests. Medborgarplatsen i Stockholm i en manifestation till stöd för flyktingar på söndagen.


Varje år drunknar tusentals människor på Medelhavet i flykt undan kriser och krig. De har ingen annan utväg än att betala stora summor till. Det pågår ett arbete med att skapa en digital inre marknad som på lång sikt kommer att vara avgörande för den ekonomiska utvecklingen i Europa.


GP:s kulturchef Björn Werner om Torgny Segerstedts berömda text De fria fåglarna som GP Kultur idag låter återpublicera, på dagen år sedan den.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Ungerska regeringspartiet Fidesz måste. För år sedan föll Berlinmuren.


Det är hög tid att inse att den mänskliga kostnaden för att ha Europas murar kvar är outhärdligt hög. Debattörerna: I september sa Löfven att “hans” Europa inte byggde murar.


Nu sätter England i samarbete med Frankrike upp en mur i Calais för att hindra flyktingar från att ta sig över den engelska kanalen. Beslutet har mötts av kritik.


Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor. Och om vi bär uppgiften tillsammans kan vi göra skillnad för människor. Ernman har iofs gått all klimat nu och slutat flyga till NZ.


I statsminister Löfvens Europa bygger man inga murar, det har statsminister Löfven sagt. Schyffert kanske har fullt upp att leta billig Fanta, vad vet jag.


SÖDERTÖRNS HÖGSKOLA Huddinge EUROPAS MURAR OCH GRÄNSLÖS INFORMATION En etnologisk studie av moldoviers migrationsberättelser ur ett identitetsperspektiv. Joacim Blomqvist Boken Fortets murar. I Fortets murar gör journalisten Björn Hedlund tre nedslag längs EU:s yttre och inre gränser: vid den spanska enklaven.


Se intervjun med Stefan Löfven under manifestationen och hans tal i helhet.

Stons murar (kroatiska: Stonske zidine) är en serie försvarsmurar vid Ston i landskapet Dalmatien i södra Kroatien. Murarna som dels omsluter Ston och Mali Ston. Nadja Awa ordförande för antidiskrimineringsbyrån Örebro Rättighetscenter, anordnade häromdagen tillsammans med Örebro för alla en demonstration mot Europas.


Han talade om hela Europas ansvar att hjälpas åt. Långt ifrån alla länder inom EU tar idag sitt fulla ansvar när det gäller frågan om att värna om frihetsvärderingar av de mänskliga rättigheterna. Att Italien är vackert är ingen nyhet.


Men de här städerna är nästan löjligt bedårande. Skrolla ner och känn hur reselusten tilltar. EU:s utrikeschef Federica Mogherini säger att Trumps inreseförbud går stick i stäv med EU:s värden.


Förra tisdagen dök en bild upp i mitt Twitterflöde som brutalt sammanfattade den svarta vecka som passerat. Men man skall också ha klart för sig att det inte är några reguljära. I höst är det år sedan Berlinmuren revs. Nyproducerad dokumentär på Axess TV.


Många dagar har gått, och mycket har hänt, sedan den där septemberdagen när statsminister Stefan Löfven (S) yttrade de kända orden ”mitt Europa bygger inga. EuroPride House, ons aug 12:45–13:Vad framtiden för EU:s flyktingpolitik?


Sverige vill ha högre murar i Fort Europa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.