måndag 7 oktober 2019

Luta golv

Om du vill ha ett blekt vitt furugolv är det att luta golvet som gäller. Här berättar André Dahlström som jobbar med att luta golv vad du ska tänka på. Det finns andra ytbehandlingar att välja än olja och lack om du har ett golv av massivt trä.


Här får du en steg-för-steg-beskrivning. Ett bra alternativ för att få ett lättskött och tåligt vitt golv är att luta av det och vitolja det.

Resultatet blir ett ljust golv som inte gulnar men som. Tyvärr så ger inte lutet själv något skydd åt golvet. Smuts och slitage kan fortfarande förstöra plankan, så ska man luta bör man göra en andra behandling. Att luta golv är ett konstgjort sätt att få nya trägolv att se ut som gamla.


Underhållet blir mycket svårare och mycket mer. Du kan gott linoljesåpstäda ett oljat golv, alla andra golv också för den delen, det är ett ypperligt rengöringsmedel. Jag tycker absolut att er plan är vettig.


Jag har ju lovat alla er som undrat en beskrivning för hur vi behandlat trägolven, so here we go.

Istället för att luta och vitolja. Syftet med ytbehandling av golv är att få ett skyddande ytskikt på träet som underlättar rengöring. Ytskiktet ska helst tillåta träet att andas.


Anders Öfvergård tycker att man först och främst bör underhålla det golv man har i stället för att riva och köpa nytt. Här hittar du ett stort utbud av kvalitetsgolv från kända varumärken. Detta tog sin tid innan man fick ett fullgott skydd eftersom golvet måste torka ordentligt mellan skurningarna. Gran- eller furugolv som skall oljas eller såpas bör först lutas enligt instruktion på sidan 12.


Skurgolv, målade golv, repor och stickor. Dem lät vi slipa, luta och vitolja när vi flyttade in för sex år sedan. Nu börjar golven bli avskavda. Så mycket får golvet luta Golv ska förstås inte luta och bukta för mycket.


Besked om hur mycket som är acceptabelt finns i Hus AMA 9 men reglerna är inte. Såpskura golvet - Få detaljer i ett hus betyder så mycket för känslan och stämningen som golvet. Vi börjar med att tömma golvet från möbler och textilier.


Sedan blöter vi golvet med kallvatten, en liten del åt gången då vi har ett stort golv. Golvet bör i normalfallet läggas så att ljusinsläpp från fönster kommer längs med golv -brädorna.


Därmed undviks oönskade skuggeffekter.

Ett såpat golv ska underhållas när smutsen fastnar i golvet och det börjar bli svårt att få rent, det är ett tecken på att såpan försvunnit från golvet. Visst kan du lägga trägolv själv! Med en bra beskrivning, några vanliga verktyg och lite noggrannhet är det lättare att lyckas. Ett målat golv gör en stor förändring i rummet.


Du kan välja vilka kulörer du vill – svart, vitt, grått eller varför inte härligt rött? Så här gjorde vi när vi såpaskurade våra n yslipade golv. Jag hade läst om många olika sätt hur man skulle göra och j ag har än en gång lärt mig: "Man. Så här gör du när du oljar ditt slipade golv med Osmo Hårdvaxolja.


Hur ofta bör man luta och vitolja sina golv ? Vi har obehandlat furugolv i vårat hus. Hitta tips på nätet för att behandla furugolv med tex.


Golvet ska luta mot golvbrunnen i de delar av rummet som utsätts för vatten eller där det kan förväntas bli vattenspill. Massivt trägolv i furu från Baseco. Detta golv är traditionellt behandlad med lut och vit olja, vilket ger ett naturligt ljust och vacker golv. Vi ska lägga in nytt golv i vårt kök i torpet.


Just nu lutar det åt ett brett parallellsågat golv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.