onsdag 11 mars 2020

Nordkalk olycka flashback

Från Nordkalks sida beklagar vi djupt olyckan och de konsekvenser den medfört för de drabbade och deras anhöriga. Sju år senare – i dag kommer hovrättens dom efter olyckan. Företaget krävs på miljoner kronor i företagsbot efter de två olyckorna samma dag i kalkugnen. Vi levererar nödvändiga råmaterial till olika industrier och våra lösningar bidrar till ren.


För två år sedan skedde en allvarlig olycka på Nordkalks anläggning på SSAB-området i Luleå.

Två unga arbetare skadades svårt och en avled senare. Den dåvarande platschefen på anläggningen i Luleå fälls också för grovt arbetsmiljöbrott. Luleå tingsrätt skriver i domen att olyckan vid. Utredningen kring vem som har ansvar för olyckan är inte klar.


Om någon bara tagit den på allvar. En fd platschef vid Nordkalks kalkugn i Luleå dömdes på onsdagen för arbetsmiljöbrott, rapporterar SvT.


Nordkalk fälls för olyckan i Luleå för drygt fem år sedan.

LULEÅ Luleå Åklagaren yrkade på fällande dom för chefen och en företagsbot på miljoner kronor för Nordkalk. Försvaret menade att ingen av dem begått brott. Den stora tråden om efedrin. De som råkade illa vid olyckan har jurister som.


Två externa firmor togs in för att fixa problemet. När kalkugnen rengjordes med. Bekämpning av sinter är väldigt. Dåvarande platschefen får.


Tingsrätten anser att det som orsakat olyckan var stora. I november förra året skedde den svåra olycka, då en person dog och en annan blev svårt skada på Nordkalks anläggning på SSAB-området i Luleå. Het ånga och frätande kalk blåste upp när en tank blev rengjord.


En 23-årig man dog i olyckan. Vi har träffat ett flertal fd. Faran kan vara att man tex kan råka ut för en olycka eller gör.


BROTT 1Brott Skadade vittnar om hur de översköljdes av kalk och vatten ur den heta ugnen, och om känslorna idag.

Tanken rullar hela tiden", säger Tarmo Niva. Hovrätten för Övre Norrland fastställer tingsrättens dom i Nordkalkmålet. I dag faller domen i det uppmärksammade målet om olyckan vid Nordkalk.


En ung man dog och en brännskadades mycket svårt. I fjol dog personer i olyckor på jobbet. Solli som skadades allvarligt vid olyckan.


I sin slutplädering yrkade åklagaren på bara villkorlig dom för Nordkalks. Det svenska Arbetsmiljöverket bedömer händelsen som mycket allvarlig och kräver nu att företaget vidtar åtgärder för att hindra fler olyckor, skriver.


Det är en mycket tragisk olycka. En buss krockade på torsdagseftermiddagen med en älg på Emellan Orsa och Sveg. Olycka på E– buss krockade med älg. Trafikverket att det åter var full.


Diplomingenjören Hannu Hautala (51) blir ny vd på det finländska kalkbolaget Nordkalk. Storföretagens jakt på profit dödar.


På söndagskvällen blev en person påkörd av ett tåg i en olycka i Ljusdal. Det var vid lunchtid på onsdagen som den svåra olyckan inträffade på Lagnövägen på Värmdö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.