torsdag 21 maj 2020

Sockerlösning fjärilar

Häll i lite sockerlösning i burken. Fram med insektslexikonet och se vilka fjärilar som kommer för att smaka på din fjärilsbar! Det tar 7-dagar för larverna att bli puppor och 7-dagar för pupporna att bli fjärilar.


Kom ihåg att alltid ha lite fräsch sockerlösning i buren. La jag bomullen indränkt med sockerlösning på armen så kom fjärilen och satte. När pupporna utvecklats till fjärilar kan ni sätta in frukt, blommor och sockerlösning.


Blanda tsk socker eller honung med dl vatten. Vi häller en sockerlösning på en svamp. Isabelle har prövat att ge fjärilarna äpple. Under dagens sista lektion fick vi därför ordna med mat till våra fjärilar.


Blir spännande att se hur många fjärilar vi har på måndag. Apelsin, äpplen och sockerlösning, säger Matilda Konrwadsson. Fjärilar är underbara vänner i täppan.


Förskolan Hyllan ligger i stadsdelen Skarphagen och bildar en enhet tillsammans med Månstenen och Örtagården. Alla blev fjärilar för vi tog hand om dem så bra. Det är fjärilar som är instängda med blommor och sockerlösning. Det hade läckt ut sekret och fjärilen satt fastklistrad och halvt ihjälklämd inne i asken.


Trots sockerlösning och öm omvårdnad hämtade den sig inte. Under torsdagsförmiddagen kom det ut flera fjärilar från pupporna. Vi passade på att göra det hemtrevligt för dem också med sittpinnar.


För att hjälpa till att locka fjärilar till förskolegården gjorde vi även egna blommor. Vi fyllde flaskor med sockerlösning. Läste här någonstans att man kunde dopps nappen i sockervatten så bebisen skulle ta den!


Sockerlösning fjärilar

När fjärilen är färdigbildad spricker puppan upp och fjärilen kryper ut. Skiva lite frukt och lägg in i buren. De suger upp sockerlösning med sin snabel. Vi har ordnat mat till fjärilarna.


En kokong är en siden mask producerar saker att linda in, och för att skydda puppa. Inte alla arter av fjärilar och malar gör kokonger. Några fjärilar har vi dock tyvärr inte sett ännu.


Men man får vara tålmodig! Medan fjärilarna letade sig ut ur sina fjärilshus så passade. På våren kan fjärilar ha extra. Lite sockerlösning hälls i ett stort provrör som hängs upp i en ståltråd på en skyddad plats.


Sockerlösning fjärilar

Bladlössen suger i sig söt vätska från blad och kvistar och deras spillning blir en sockerlösning. Eleverna har fått göra sockerlösning som fjärilarna har ätit av och de har gjort i ordning buren med pinnar och blommor. Idag släppte vi ut våra fjärilar.


När vi släppte ut våra fjärilar, så ville inte våra fjärilar flyga ut. Vissa av dem flög till blommorna. Då var hon en av få forskare i världen som hade gjort beteendeförsök med fjärilar. Vi lägger in växter och kokar sockerlösning som de kan äta.


När alla puppor blivit fjärilar flyttar vi över dem till en sänghimmel. Ett litet hus som lockar fjärilar. För att använda huset som matare sätter man i skumgummicylindern och fyller mataren med sockerlösning.


Barnen på Katten har studerat fjärilens utveckling från larv till puppa och sen till fjäril. Det var så spännande när vi kunde släppa ut fjärilarna i det.


Sockerlösning fjärilar

Efter försöket med pappersblommorna får fjärilarna mat i en flaska med sockerlösning, även den med en blå signal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.