måndag 24 augusti 2020

Svårvittrade berg

Urbergsområden ovanför HK från Skåne till södra delarna av Närke. Låg motståndskraft mot försurning. Läget under HK gör att även leror samt andra finkorniga jordarter förekommer, vilka kan öka mot-ståndskraften mot försurning.


I representativa fall är branten. Områdets östra delar med mer svårvittrade berg - och jordarter är utsatta för hög deposition av försurande ämnen. I den nordvästra delen av vattendistriktet, som ligger över HK, finns relativt svårvittrade berg - och jordarter. Gruvvarp kallas det ofyndiga berget som skiljs ut vid skrädningen.


Fältspaterna är relativt svårvittrade silikatmineral som bl a utgör huvudbeståndsdelen i granit. En Torbildning bildas genom att vittring angriper berget och arbetar sig in mot itten från kanterna. Det gör att det endast är det mest svårvittrade berget som. Där berggrunden ligger nära ytan utvecklas inte några skikt utan det organiska materialet ligger direkt på berget.


På SGUs huvudkontor i Uppsala finns ett modernt laboratorium för kemiska analyser för morän och andra jordarter, berg och vatten. The Central Swedish lowland (Swedish: Mellansvenska sänkan, Mellansvenska låglandet) is a large region of low relief and altitude in Sweden spanning from the.


Området domineras av berg i dagen varvat med områden med glacial lera. Berg, urberg eller ospec. I dess övre delar består Pältsan av den svårvittrade bergarten amfibolit. I Östergötlands norra länsdelar finns det mycket försurningskänsliga områden med svårvittrade, kalkfattiga jordar och berg.


Sverige, endast förekommer på Pältsan. Omgivningen består av svårvittrade bergarter, vilket indikerar liten motstånds-kraft mot försurning. Detta ger en negativ effekt på floran i området.


Svårvittrade berg

Söndersmulade berg som glaciärerna har gett upphov till kallas. Dessa typer av bergarter är hårda, svårvittrade och lågt PH-värde. Det flytande kallas magma och kan beskrivas som smält berg. En del av bergarterna är hårda och svårvittrade, andra är mjukare och mera lättvittrade.


Flertalet av Emåns mindre biflöden har och är försurningspåverkade, dessa kännetecknas av karga områden med tunna marktäcken och svårvittrade. Morän som består av granit, gnejs och andra svårvittrade bergarter leder till en näringsfattig jordart.


Gran och tall är de dominerande. Den är vanlig på sura, svårvittrade bergarter som granit och gnejs men kan även växa på mer lättvittrade substrat.


Vad innebär svårvittrade ? Denna rapport är en utvärdering av. De blandar det söndersmulade berget från jordarten med organiskt material från markytan. Den svenska berggrunden är generellt borfattig. Det bor som finns är till stor del otillgängligt för växterna då det är bundet i det svårvittrade mineralet.


Dessa nätverk av diabasgångar bildar nu de mörka svårvittrade bergarter som utgör stora delar av. Relativt svårvittrade berg - och jordarter. Den uppträder därför på svårvittrade bergarter och ofta på bergens övre del, som inte påverkas av näringsrikare sippervatten.


Dalformationen är rester av en mäktig berg - skedja. Ett fjäll kan definieras som ett berg eller ett mer flackt landskap, vars högsta punkt når över skogsgränsen.


Sammanhängande skog förekommer alltså inte, och. Det är bara den nordvästra delen av distriktet med relativt svårvittrade berg - och jordarter, som är försurningskänsligt.


Tabell 1: Vattendistriktens yta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.