torsdag 10 september 2020

Träd för bin

Många av växterna i tabellerna är fleråriga buskar eller träd där det inte är realistiskt. Gör så här för att få fler fjärilar, humlor och bin till din trädgård.


Det surrar i träd och rabatter, bina har vaknat och trivs i värmen. Förra årets bakslag med minusgrader efter värmebölja ställde till det för bina men i år. Bidöden är en fråga som oroar.


Men vad finns det egentligen för orsaker, naturliga och onaturliga, till att bina dör?

Vare sig honan har grävt ett bo i marken eller om hon utnyttjar ett redan befintligt hålrum i träd eller husväggar så bygger hon. Bristen på bin har till exempel gjort att man i Kina måste pollinera träd och blommor för hand. I USA får man transportera bin i lastbilar för att sen släppa.


Alla sorters fruktträd och bärbuskar i en trädgård är attraktiva för vilda bin, humlor. Mycket lättodlad växt som kan planteras vid ett träd eller en. För andra året i rad finns Svenska Bin på plats i Almedalen och lyfter. Pedagogiskt magasin för 3-5-åringar.


I trädet på torget bor ekollonen Tripp och Trapp.

Titta Tripp, Trapp, Träd Full av bin. I vilt tillstånd bor bin vanligen i ihåliga träd och de första bikuporna var troligtvis urholkade. En del av nektarn använder dock biet för sitt eget.


Har du massor av tallar som skuggar altanen? Tänk dig för noggrant innan du fäller ett träd på tomten. Ibland är det inte ens säkert att du får.


Odla för ett rikare bi - och insektsliv En trädgårds samspel med naturen fungerar allra bäst när variationen är go det vill säga när den finns till för många. Träd ger trädgården karaktär och tak. Vi har små träd för den lilla trädgården eller för att plantera i kruka på balkongen samt större träd och. Näringsväxter för humlor och bin, blomflugor och fjärilar.


Anna Persson, Biologiska Inst. Sesbania sesban är ett mycket uppskattat träd i Vi-skogen, dels för att trädet växer mycket. Bina gillar avokadoträdets blommor och honungen blir mörk. Om träd i Sverige - fakta om lind.


Skogen betyder mycket för många människor i landet. Träden förbättrar klimatet och ger människor förutsättning för ett bättre liv.


Bikupa eller kupa kallas bostaden som biodlaren tillhandahåller för sina bin.

I naturen lever bin oftast i ihåliga träd eller fritt i träden om klimatet tillåter. De gnager inga gångar själva utan utnyttjar gamla skalbaggsgångar i döda eller partiellt döda träd och i. Nektar är främst flygbränsle för vuxna bin. Bin i Stan vill göra det lättare för pollinerare att trivas genom att informera om växter som de gillar.


Skyddsnät för träd och växter. Allox svarta nät har tillräckligt stora maskor för att hålla fåglar och vilt borta men släpper in humlor och bin som kan. Om en åtgärd på ett särskilt skyddsvärt träd kan komma att väsentligt ändra naturmiljön ska den som planerar att vidta åtgärden lämna in en anmälan för.


För att skilja träden från buskarna brukar man säga att träd skall vara högvuxna vedväxter där varje individ har en eller ett fåtal stammar som åtminstone. Många träd är vindpollinerade men äppelpollen är för tungt för att bäras av vinden och här behövs hjälp av insekter, främst bin.


Helst ska det vara soligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.