fredag 17 september 2021

Vitt portvin

Stort urval av Portugisiska Viner i den Portugisiska Vin Butik. Här framställs Portugals mest berömda starkvin – portvinet. Det görs i flera distinkt olika stilar. Portvin finns både som rött vin, rosé vin och som vitt vin.


Vitt portvin är emellertid ett enklare vin som lämpligen serveras som aperitif. I Portugal blandas det ofta med tonic water, som en aperitif. Söta viner är till för efterrätter, fortifierade viner passar bäst till ost, röda viner till kött och vitt vin till fisk med mera.


Vitt portvin

Se upp för billig tawny utan ålderbeteckning – den kan vara en mix av ruby och vitt portvin ! Visste du att vitt portvin passar utmärkt till gåslever eller stekt fisk? En äldre Vintage Port är perfekt till mögelostar som gorgonzola.


Vitt portvin

Också vitt portvin kan lagras, det får då med tiden en allt mörkare färg och säljs ibland som årgångsvin (Colheita). Ett glas Vitt Port passar utmärkt till en lättare måltid som en krämig soppa eller en lätt sallad.


Exceptionella Viner och Portvin i den Portugisiska Vin Butik. Karljohansvampsås med vitt portvin passar till de flesta kött, och pastarätter! Till vardag eller fest, en svampsås smakar alltid bra.


Det är ett uttryck som kommer från tiden före centralvärmens införande. Samtidigt betonar producenterna av vitt portvin det annorlunda användningsområdet, vilket gör det en smula enklare att både lansera det internationellt. I den här desserten kombineras klassiska smaker på ett enkelt och ändå elegant vis.


Vitt portvin

Portvin, ost- och päronkombinationen är en verkligt himmelsk. Allt portvin utom vitt görs på röda, inhemska portugisiska druvor. Bästa serveringstemperaturen för portvinet är 14–grader.


Jag har köpt vitt portvin som vi ska ha till desserten på nyårsafton. Vilken temperatur ska det ha? Portvinets hemvist är norra Portugal, närmare bestämt Dourodalen. En ofiltrerad LBV får vid flasklagringen en fällning som behöver dekanteras bort.


Portvin är ett resultat av en gammal bojkott av franskt vin. Köp Portvin online på VildMedVin. Bra priser, stort sortiment och billig frakt. Hela Nordens online vinhandel.


Hur mycket portvin har du i vinkällaren? Görs i ovannämnda stilar med endast med gröna druvor och har i regel mer syra och mineralitet. Kycklinggryta med jordärtskockor och vitt portvin Gör så här: 1. Linda en baconskiva runt varje kycklinglårfilé och fäst den med tandpetare.


Sås Karl-Johansvampsås med vitt portvin. I receptet för Karl-Johansvampsås med vitt portvin rekommenderar vi Bong Touch of Taste Kycklingfond för att boosta. Sött vitt vin med inslag av torkad ananas, lite honung och en frisk syra som balanserar sötman.


Smakrik sås av champinjoner och lite vitt portvin. Portvin som påminner om russin, dadlar, nötter och choklad. Såsen passar utmärkt till kött.


Det finns också många olika undergrupper i varje huvud sort. Dessa passar vid olika tillfällen och skall hanteras på olika sätt. Lagrade ostar och portvin är en bra kombination.


Mögelostar som stilton, roquefort och gorgonzola passar bra till lite äldre vintage port (årgångsportvin), late. Vitt eller rött portvin eller liknande lite halvsött starkvin funkar till de flesta ostar så det är ett bra val om du vill satsa på endast ett vin till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.