fredag 15 juni 2018

Kvicksilver i fisk

Hur mycket kvicksilver man får i sig beror främst på hur mycket fisk man äter. För stora mängder kan skada. Höga halter av kvicksilver i fisk är ett välkänt miljöproblem.


Halterna varierar beroende på var fisken är fånga vilken fisk det är och fiskens ålder. Kvicksilver (Hg) är en miljöförorening som finns i fisk.

Ett för högt kvicksilverintag kan skada hjärnan, särskilt hos barn och foster. Klimatförändringarna förväntas leda till mer kvicksilver i djur högt upp i näringskedjan.


Fåglar och däggdjur som livnär sig på fisk kan exponeras för så. Fisk är nyttig mat som är rik på vitaminer och mineraler. Fet fisk som strömming, sill, lax och makrill innehåller fleromättade fettsyror som kan minska risken.


I mark, vatten och sediment omvandlas. Metylkvicksilver är en kemisk metallorganisk förening bestående av väte, kol och kvicksilver.

Föreningen består också av en positivt laddad jon och har den. Genom vissa sorters fisk kan vi få i oss kvicksilver, något som definitivt inte är nyttigt men som forskare inte tror har någon större inverkan på en. Mikroorganismer i mark och vatten kan omvandla den till en ännu värre. I sin avhandling har Pianpian Wu studerat olika aspekter av hur kvicksilver blir tillgängligt i naturen och.


Minamata-avtalet I dag görs stora ansträngningar för att minska utsläppen av kvicksilver från mänsklig påverkan. Alltför många av oss går miste om hälsofördelarna med omega-3-fettsyrorna, som vore tillgängliga för oss genom att äta vissa typer av fisk ett par gånger i. All fisk är inte nyttig och i våra trakter finns det fisk som kan innehålla miljögifterna dioxin och PCB samt ohälsosamma mängder av kvicksilver. Mindre gäddor är lämpligast att äta.


Foto: Diane Keetlaer) Värmländska Sunne kommun är ett föredöme med att miljögiftsundersöka fisk. Analys av kvicksilverhalter från Gäddor i sjöarna Nedre Lersjön, Ränken, Hugn och Bysjön.


Sammanfattning Data på kvicksilver i fisk har samlats in från den nationella, regionala, lokala databaser och andra tillgängliga databaser för att studera. Gravida och ammande kvinnor avråds helt från att äta sådan fisk. Halten i kvicksilver i gädda bestäms av en rad faktorer som t. Förklaringen är historisk - under en.


Varför finns det kvicksilver i våra insjö- fiskar ? Idag anväder man inte kvicksilver, utom i tandfyllningar och i vissa batterier, i någon större omfattning men.

När resultatet analyserats visade sig det att abborrarna i Mjörn innehåller höga halter av kvicksilver. Synergieffekter, att olika ämnen samverkar och förstärker varandra, är alla toxikologers mardröm.


Ofarliga mängder av kvicksilver. Resultatet visade mycket höga halter av kvicksilver i fisken. De senaste tio åren har halterna av kvicksilver i svensk insjöfisk ökat med ett par procent per år.


Det konstaterar Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Jag äter mycket fet fisk dvs makrill, vildlax, skaldjur. Tonfisk kan innehålla stora mängder kvicksilver och därför avråder man gravida kvinnor från att äta tonfisk. Lägst mängd kvicksilver i fisk ses i havsfiskar, t ex är innehållet i odlad norsk fjordlax i medeltal mikrogram per 1g.


En burk barnmat (2gram). Höga kvicksilverhalter i fisk kan delvis åtgärdas genom att syranedfallet minskas och kalk-ningen fortsätter. För att åstadkomma en mer generell minskning av.


Under romartiden använde man kvicksilver i bl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.